Hva avgjør renten på forbrukslånet?

      Comments Off on Hva avgjør renten på forbrukslånet?

interest-rates

Når du sammenligner priser på forbrukslån og regner ut hvor mye et slikt lån vil koste deg, så er det slettes ikke enkelt å bli klok på de mange tallene. På nettsidene til de fleste norske banker opereres det med priser i et vidt spekter, der renten kan variere med flere titalls prosent fra billigste rente til dyreste rente. Hvilken rente du ender opp med er det derfor ikke godt å si – for hva avgjør egentlig renten på forbrukslånet?

Økonomi og inntekt er avgjørende

Det er primært din personlige økonomi og rente som er avgjørende for hvilken rente du ender opp med når du søker om et forbrukslån. De fleste banker oppgir et intervall for sine renter, som regel fra 7 til 20 prosent (nominell rente). Det er umulig å forutsi hvilken rente akkurat du kommer til å ende opp med før du har søkt om lånet og den aktuelle banken har vurdert søknaden din, og derfor er det viktig å sammenligne renter på tvers av lånesøknader – og ikke på bakgrunn av eksempelrenten som oppgis på bankenes nettsider.

rating116-_v-videowebmHar du god økonomi og høy inntekt i forhold til ønsket lånebeløp, så vil du ende opp med en langt bedre rente enn personer som har det stikk motsatte. Dette fordi at god økonomi betyr mindre risiko for at lånet skal bli misligholdt, noe bankene vet å sette pris på. Andre faktorer som jobbsituasjon, bosituasjon og andre typer lån man måtte ha fra før av kan også være med på å påvirke renten. Den beste renten får du dersom du har hatt fast jobb i flere år, bodd på samme adresse og generelt har høy inntekt.

Lånesum påvirker også renten

Men det er ikke din egen økonomi alene som avgjør hvilken rente du får på forbrukslånet. Renten justeres også ettersom hvor mye penger du låner. For store lån så vil renten være langt lavere enn for de små lånesummene. Eksempelvis skal man låne ganske mange titusener før den effektive renten krymper ned mot 10 prosent, og tilsvarende vil den ligge nærmere 20 prosent dersom man snakker om lån på under 50 000 kroner i mange tilfeller.

Dette varierer dog veldig fra bank til bank, men generelt så synker renten ettersom lånesummen øker. For å få lavere rente på forbrukslånet kan du også vurdere å søke sammen med noen, ettersom begges samlede inntekt da vil vurderes som en. Og dette vil igjen bidra til redusert risiko for bankens del, som betyr at du belønnes med lavere rente. Gebyrene kan man i stor grad ikke påvirke på noen måte.